Kontaktinformation

Mari Zetterqvist Blokhuis
E-post: mari@mzequitation.se
Tel: 073-946 96 79

MZ Equitation
Nordsångarv. 3
746 95 Skokloster

Gilla oss på Facebook

Vad menas med att lyssna på hästen?

Jag hör ibland ryttare säga att hästen inte "lyssnar" på dem. Så jag började fundera på vad som menas med att hästen lyssnar (eller inte lyssnar) på ryttaren. Och hur lär sig ryttaren att lyssna på hästen?

När vi rider så använder vi oss av det som brukar kallas för praktisk kunskap och som grundar sig på en praktisk erfarenheter som vi har skaffat oss. En erfaren ryttare som ridit flera olika hästar lär sig oftast med tiden att lyssna på hästen. Hen vet troligen också hur man gör för att få hästen att lyssna på sin ryttare. Men för att ryttaren ska utveckla en förståelse för hur hen ska kommunicera med hästen behövs en kombination av erfarenhet och reflektion - att helt enkelt reflektera över vad som händer i kommunikationen.

För att vi ska utveckla en praktisk kunskap i ridning och för att kunna kommunicera framgångsrikt med hästen krävs uppmärksamhet. Det betyder att vi behöver vara tillräckligt uppmärksamma på och lyhörda för vilka signaler hästen ger. Hästen är otroligt bra på att uppfatta människans signaler, både kroppsliga och att känna av på vilket humör vi är. Därför är det otroligt viktigt för oss ryttare att vi tar oss tid att fokusera på hästen och ridningen. Brukar du komma stressad till stallet? Eller prata i mobiltelefon från hästryggen? Då finns det en stor risk för att du missar det som hästen försöker "säga" till dig genom sitt kroppsspråk (kroppshållning, öron- och svansrörelser och ljud som t ex frustningar).

Igår när jag kom till stallet märkte jag att min häst Darwin lyfte på huvudet redan när jag tittade ut i hagen från stalldörren. Kom på att han troligtvis känner igen ljudet från min bil. När jag hämtar honom i hagen försöker jag att vara uppmärksam på vilka signaler han ger. Kommer han gående med öronen framåt? Eller får jag dra upp huvudet från gräset? Jag är även uppmärksam på hur jag själv agerar och försöker andas lugnt och släppa ner axlarna. På så sätt får vi en bra start på ridpasset.

Och det här med att hästen inte lyssnar? Jag tror inte riktigt på det. Tror hellre att det är något som den inte förstår, för att lyssna verkar vara något som alla hästar kan.

 

 

 

 

Handtag gör susen

I den förra bloggen skrev jag om att vi ryttare ofta hamnar för långt bak i sadeln.

Jag kom på att det finns fler tips om hur du som ryttare kan komma ner i sadeln. Själv brukar jag ibland rida med ett "handtag" som jag fäster vid framvalvet på sadeln. Har köpt det i en ridsportbutik för en billig peng. Det går även att använda en sporrem.

När jag rider på volten så tar jag tag i handtaget med yttre handen och lyfter det rakt uppåt. Då känner jag att jag kommer djupare ned i sadeln. Sen släpper jag handtaget en stund och försöker ha kvar samma känsla. Efter ett par varv brukar det vara dags att ta tag i handtaget igen.

handtag sadel

Jag läst någonstans att Kyra Kyrklund rekommenderar att man använder en rem runt halsen, och det ger ungefär samma effekt. Kyra har även föreslagit att om ryttaren har ostadiga händer, så kan man trä tyglarna genom halsremmen eller handtaget. Jag har provat det på min häst Darwin men han är så känslig så det fungerade inte alls. Och enligt min erfarenhet så är en ostadig hand ett symptom på något annat sitsfel och då tycker jag att ryttaren behöver ta tag i det först.

 

Komma ner i sadeln

Nu när sommaren går mot sitt slut fick jag inspiration till att skriva om ryttarens sits.

Jag upplever att det är vanligt att ryttare hamnar för långt tillbaka i sadeln. Det gör att ryttaren hamnar bakom hästens tyngdpunkt, eftersom hästens tyngdpunkt ligger där sadeln är som djupast (om sadeln är rätt inpassad förstås). Om ryttarens mellandel är felplacerad så kommer inte heller axlar och skänkel på rätt ställe. Och det blir svårare för ryttaren att hitta en lodrät sits vilket är en förutsättning för att kunna inverka rätt med hjälperna. Dessutom blir det svårare att sitta ned i traven.

Om ryttaren hamnar för långt bakåt med sätet i sadeln blir det även svårare att påverka hästens bakben. Ryttaren "skjuter" hästens bakben bakåt istället för att inverka med sittbenen så att hästens bakben aktiveras och hamnar djupare under hästen. Resultatet blir i värsta fall att hästen "går på bogarna" istället för att arbeta under sig och bära upp mer vikt på bakbenen.

Vad beror det på att ryttare ofta hamnar för långt bak i sadeln?
Min uppfattning är att det beror på en kombination av att ryttarens höftböjare är för stel och osmidig och att ryttaren har för svaga bukmuskler. Orsaken till en stel höftböjare är att vi sitter för mycket på jobbet eller i skolbänken. Det tar helt enkelt emot när ryttaren vill placera skänkeln på rätt plats (speciellt i dressyrsadeln). Och då flyttar ryttaren gärna sätet bakåt istället. Det sker ofta i kombination med att ryttaren "svankar" eftersom bukmusklerna är för svaga för att ryttaren ska orka hålla upp bålen. Det här ser jag även ofta på hoppryttare.

Vad hur kan du göra för att hitta en bra position i sadeln?
Allra viktigast är att du stretchar höftböjaren, helst före och efter varje ridpass. Det som är positivt är att det går ganska snabbt att jobba upp smidigheten (se foto).

stretching höftböjaren

Så behöver du träna dina bålmuskler - vilket tar lite längre tid. Jobba med vanliga "sit-ups" och även med sneda sit-ups där du tränar sidomusklerna. Sätesmuskeln behöver också tränas. Det gör du genom att ligga på rygg och lyfta säte från marken. Upprepa 5-10 gånger. Du kan bygga på med att ligga kvar med sätet upplyft och sträcka ut ett ben i taget.

sätesmuskeln1

Det här är vad jag anser vara allra viktigast. Kom ihåg att hur du placerar din mellandel är A och O för att du ska kunna hitta en bra sits vilket är en förutsättning för en bra kommunikation med hästen!

Lycka till!

Mari

 

 

 

Last researchtrip to Poland

In the middle of May, I went on my third and last trip to Poland to meet up with Aleksandra Szulc, a trainer and Grand Prix rider with a training center outside of the town Lodz situated in the middle of Poland.

My husband and me took the ferry from Nynäshamn to Gdansk where we met up with Magdalena Gajewska, a researcher from Gdansk University. She showed us Hipodrom, a very modern training centre situated in Sopot about 20 kilometer west of Gdansk. We were amazed by the big area with modern stables, riding halls, outside arenas and a huge area for eventing. The facility was close to a beach of over 10 kilometer. We watched a private lessen with Magdalenas eight year old daughter.

3356 1496174035247

hippodrom

The following day we traveled to Lodz and met up with Aleksandra and her sister Joanna at SKJ Golden Dream. It was a very nice facility with stables for 39 horses, riding hall, outside arena, horse walker and some paddocks. Most horses are privat owned and they have an interesting system where the owners ride three times per week and Aleks and her staff ride the rest of the week.

alexandra

We videorecorded three individual lessons given by Aleksandra. One was a rider on a very nice horse used for paraolympic games but also ridden by a junior rider that sometimes compete with the horse in traditional competitions. The second was a young rider on a six year old horse and the third rider was competing internationally at her last year as young rider.

videorecording

All riders were very nice, openminded and ambitious. I liked Aleks way of teaching since I thought that she had a very nice feeling for both riders and horses. It was a very nice and positive atmosphare during the lessons. Aleks seems to have a lot of experience from working with rider-horse combinations for her age (she just became thirty years old this year). The following weekend she was going to an international competition in Munchen to compete in Grand Prix with her horse Rumba Hit that she has educated herself.

Aleks used a microphone connected to the rider and this meant that she did not need to shout. The lessons were held in English since two of the riders were university students. During the interviews with the riders I got help with the translation by aleks sister Joanna so it went very smooth.

interview

I am impressed by the skilled and hard working trainers that I have met during my visits in Poland. and from the nice riders that are willing to share their thoughts on communication between themselves and their horses. Equestrian Sport is growing in Poland and it will be interesting to follow the development.

I have now all together 27 taped interviews with riders and 9 with trainers to analyse and a few more articles to write. This will keep me busy for the next one and a half year!

Världens bästa jobb!

Jag måste ha världens bästa jobb. Just nu jobbar jag på min avhandling som handlar om hur ryttare uttrycker sig om kommunikationen mellan ryttare och häst och vilka strategier och metoder tränare använder för att stötta denna kommunikation.

I morse läste jag första kapitlet i boken The Practice of Knowing and Knowing in Practices av Bengt Molander. Han skriver om praktisk kunskap, det vill säga att köra bil, spela ett instrument eller rida. Enligt Molander så är det vanligt att praktisk kunskap ofta betraktas som en rent fysisk aktivitet, men han menar att praktik även omfattar en hel del tänkande och mental aktivitet.

Idag tränade min häst Darwin och jag för min tränare Anna. Våra träningar går till så att jag skrittar 20 minuter i skogen över stock och sten och sen värmer jag upp 10 minuter i ridhuset. När Anna kommer så rider vi en massa spännande övningar som öppna och sluta i trav och galopp, förvända galopper och halvpiruetter. Efter ca 25-30 minuter(inklusive ett par skrittpauser) så orkar jag inte mer och då travar jag i lite lägre form och får några tips på vägen av Anna.

Darwin och jag

Jag tänkte på hur krävande dessa träningar är, både fysiskt och mentalt. Anna ger väldigt mycket instruktioner om hur jag ska använda min kropp i de olika övningarna. Darwin är en otroligt känslig häst och reagerar väldigt snabbt både på min kroppshållning och på mina tankar. När jag rider behöver jag hela tiden handla och ta olika beslut och det kräver massor av mental energi. Och om jag släpper den mentala koncentrationen en sekund så blir Darwin osäker på vad det är jag vill.

Jag försöker att hålla koll på min kropp, men just idag tänkte jag på vad Molander skriver om att min praktiska kunskap i ridning definitivt även innefattar en slags "praktisk intelligens" genom att jag hela tiden behöver tänka på vad jag håller på med.

Molander skriver också om skillnaden mellan teoretisk och praktisk kunskap. I den teoretiska kunskapen gör det ingenting om du gör fel ibland eftersom felen går att rätta till. I praktiken (i det här fallet ridningen) har du däremot bara en enda chans att handla - och hur du handlar kan inte göras ogjort. Därför är det så viktigt i ridningen att gå fram med en viss försiktighet. Gör du ett misstag så är det helt enkelt för sent att ångra sig.

Det var allt för idag från en lycklig och inspirerad doktorand.

MZ Equitation  Nordsångarv. 3  746 95 Skokloster  Telefon: +46( 0)73-946 96 79  Web: NyWeb